Den tillfälliga husmodern: hemvårdarinnekåren i Sverige 1940-1960 (2013)
Karin Carlsson
2014 disputerade jag vid Stockholms universitet på avhandlingen Den tillfälliga husmodern. Där undersökte jag hem- och omsorgsarbetet som politisk fråga och professionaliseringsprojekt. I hemvårdarinnans gestalt skulle det husliga arbetet omvandlas till ett eftertraktat och respektabelt yrke. I fokus står hemvårdarinnekårens kompetenser, status och anställningsförhållanden. Genom att lyfta fram deras egna berättelser synliggör jag även skillnader mellan de statliga visionerna och hemvårdarinnornas verklighet.
Hemvårdarinnekårens historia kan tyckas kort men som exempel på hur det avlönade husliga arbetet ständigt antagit nya former ingår kåren som en del i en längre utvecklingslinje. Den tillfälliga husmodern rör sig i skärningspunkten mellan ambition och verklighet, privat och offentligt, tradition och modernitet.
Läs mer om boken här.
Pressröster:
Avhandlingens starka sidor består av ett innovativt ämnesval, självständig och lärd forskningsdiskussion. [...] Avhandlingen är baserad på grundlig forskning och relevant material som analyseras skickligt. [...] Carlssons avhandling utgör ett viktigt bidrag till den nordiska välfärdsstatens spännande genushistoria.
Pirjo Markkola, Historisk Tidskrift, 1/2017.
Karin Carlsson har skrivit en avhandling i historia som ger spännande perspektiv på frågor som är aktuella i dagens politiska debatt. […] Sammanfattningsvis är det en välskriven avhandling som ger många spännande inblickar i en tid och i ett samhällsprojekt som tycks vara tidlöst, det vill säga den 'ständiga' kopplingen mellan kvinnor och omsorg.
Birgitta Jordansson, Tidskrift för genusvetenskap 4/2014.