Historiskt

I MEdia

Är du nyfiken på vad jag forskat och skrivit om kan du ta del av vissa teman genom inspelade föredrag, poddar, TV-inslag samt intervjuer. Nedan finner du några exempel: 

Föredrag

Vill du t ex veta mer om dem som kring förra sekelskiftet tog  Köksvägen till den stängda salongen så kika på föredraget jag höll på Historiska museet, Stockholm, i  oktober 2020. 

Vill du veta mer om kökets historia och dess väg mot standardisering kan lyssna på föredraget Standardköket i Farsta. En historia om Sverige. Detta var en del av Stockholms universitets föredragsserie Vetenskap för vetgiriga som jag höll på Fanfaren i Farsta. 

TV 

I samband med att boken Kvinnosaker kom ut 2020 deltog jag i en rad TV-inslag. Här kan ni t ex höra mig och Lina Thomsgård, chef för Stockholms kvinnohistoriska, prata om boken Kvinnosaker och vibratorn Arnold på TV4 Nyhetsmorgon

Samtal 

I november 2020 bjöd Stockholms kvinnohistoriska museum in mig och författaren och journalisten Katrine Marçal till Ett sakligt samtal om förbisedd historia. Vi träffades i Gamla stans bokhandel. 

Den 5 maj 2022 träffade jag Karin Halldén och Fanny Ambjörnsson på Tranströmerbiblioteket. Under rubriken Rent och Fräsch, till vilket pris? samtalade vi om städningens praktik och politik - om smuts, makt och jämställdhet. Samtalet modereras av författaren och journalisten Gabriella Ahlström. Läs mer om föredraget samt se och lyssna till vårt samtal här.  

Under Vetenskapsfestivalen 2021 samtalade jag med Lina Thomsgård om förbisedd historia, tekniska framsteg och fördomar. Samtalet, som sändes den 15 april, spelades in av UR och finns att se här

Poddar

I augusti 2020 bjöd Fritte Fritzon in mig till sin podd Allt du velat veta för att prata om kökets historia. 

Här kan ni lyssna på när jag tillsammans med idéhistorikern Orsi Husz, arkivarie Linda Israelsson och forskningschef Anders Houltz samtalar om gårdagens urbana rum. Vi utgår från arkivmaterial vi funnit hos Centrum för Näringslivshistoria. Samtalet leds av Vetenskapsradion Historias Tobias Svanelid. 

Radio 

I Mars 2021 bjöd journalisten Julia Videgård in mig till ett samtal om bland annat kvinnors liv och erfarenheter i 1900-talets Sverige. Lyssna på avsnittet i SR's serie Forskarliv här.

Här en kortare intervju med mig i Vaken med P3 & P4.